vrijdag 14 maart 2014


Noord-Korea,

In Noord-Korea lijkt het alsof het een perfect land is. Maar is dit wel zo?

Voor het buitenland lijkt Noord-Korea misschien een heel gestructureerd land. En dat is ook precies wat Noord-Korea wil, gestructureerd overkomen. Maar is het wel zo? In deze blog bespreken wij alle mensenrechten, en hoe Noord-Korea daar mee om gaat.
Noord-Korea is een heel afgezonderd land, maar wij hopen dat we er meer te weten over kunnen komen en u ook.
Veel leesplezier.






In de eerste blog bespreken we Mensenrechten 'Vrijheid van meningsuiting'

In deze blog bespreken we het eerste mensenrecht, vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting betekent dat je alles mag zeggen wat je zelf wilt behalve als je iemand daarmee kwetst. In Noord-Korea mag je niet alles zeggen. Je mag ook niet een foto maken van het beeld van de Kim als hij er niet helemaal opstaat. alles moet je kunnen zien op de foto, zijn armen, zijn benen en natuurlijk zijn hoofd!
We weten eigenlijk niet zo goed of je kan zeggen wat je wilt in Noord-Korea want ze laten niets naar buiten. Maar iedereen die afwijkt van de norm of iets verkeerd doet in de ogen van de leiders worden in strafkampen geplaatst. Als je niet achter de ideeën staat van Kim Jong-un en dat laat merken vinden ze dat dat een bedreiging is voor de staat. Je moet dan dus uit de weggeruimd worden. Het bezit van de bijbel kan er voor zorgen dat je gearresteerd wordt. Dit komt omdat volgens het regime het christendom banden heeft met het Westen en is hierdoor een gevaar voor de staat. Er zijn zelfs speciale spionnen om christelijke netwerken te ontdekken en op te rollen.





In de tweede blog bespreken we Mensenrechten 'Noord-Korea Democratie of Dictatuur'

Als een land een democratie is dan is de regering gekozen door het volk. Als een land een dictatuur is dan is er één persoon of één groep aan de macht, alles wordt gecontroleerd, er zijn geen vrije verkiezingen, Mensen die tegen de regering zijn kunnen worden opgepakt. We gaan nu kijken of Noord-Korea een dictatuur is of een Democratie.

Noord-Korea is overduidelijk een Dictatuur. Noord-Korea wordt gezien als het minst democratisch land in de wereld. Er is één persoon die aan de macht is en dat is Kim Jong-un. Als je tegen hem bent dan kun je gearresteerd worden of nog veel erger. Zoals als er ook al in onze vorige blog stond wordt er ook alles gecontroleerd. Als je iets verkeerd doet volgens Kim Jong-un dan kan hij het eten van je weg houden of nog veel ernstigere gevolgen!




 
In de derde blog bespreken we het Mensenrecht 'Recht op onderwijs'
Onderwijs is erg belangrijk voor iedereen. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat je kunt lezen of kan schrijven in Nederland, maar is dit ook zo in Noord-Korea? In Noord-Korea is het zo dat kinderen tot hun elfde jaar verplicht naar school moeten. Het is nu zo dat het verlengt is en dat kinderen tot hun twaalfde jaar verplicht zijn om naar school te moeten. Verder lijkt het onderwijssysteem erg op dat van ons (Nederland). Kinderen die ongeveer vijf jaar zijn krijgen dan al les over het kinderleven van Kim Il Sung, dat is op de kleuterschool. Dit maakt ook weer duidelijk dat alles in het teken staat van de leider. Jonge mannen moeten van ongeveer zeventien tot en met hun eenentwintigste jaar in dienst, in het leger. Dit is verplicht, hierna is het je eigen keuze. Wij weten niet zeker of alle jongens wel zeventien zijn die in het leger gaan en of het ook voor meisjes verplicht is om in het leger te gaan





In de vierde blog bespreken we het Mensenrecht 'Recht op bescherming tegen discriminatie en racisme'

Dit mensenrecht vinden wij in Nederland heel belangrijk, het is namelijk de nummer één op de lijst. Er is een verschil tussen discriminatie en racisme. Discriminatie is namelijk het ongelijk behandelen op grond van bijvoorbeeld huidskleur, godsdienst en seksuele voorkeur. Maar racisme is als je zegt dat een groep in zijn geheel minder is als een andere groep. Racisme is heel erg omdat je er niet voor kan kiezen of bijvoorbeeld Marokkaans, Chinees of Turks bent, en dan toch hierop veroordeeld wordt. In deze blog gaan we onderzoeken of dit mensenrecht in Noord-Korea ook net als in Nederland wordt toegepast.
Wij hebben geprobeerd om op te zoeken hoe het in Noord-Korea zit met de bescherming tegen discriminatie en racisme. Omdat Noord-Korea een heel geïsoleerd land is hebben wij niet veel informatie over kunnen vinden. Wel hebben we een heel klein stukje gevonden over dit recht in Noord-Korea. In Korea is er namelijk een soort regeringssysteem dat helemaal bepaald wat je mag doen en wat niet. In dit systeem staan mannen aan de leiding en zij hebben het ook bedacht. Daardoor zijn de vrouwen daar heel zwak, dit maakt hun erg kwetsbaar. Het is dus heel makkelijk om deze vrouwen in Noord-Korea te gebruiken voor mensenhandel en prostitué. Het feit dat deze vrouwen zo worden gebruikt is niet discriminatie. Wat wel discriminatie is, is dat vrouwen minder te zeggen hebben. Ze worden dus ongelijk behandeld tegenover mannen.  
        





In de vijfde blog bespreken wij geen mensenrecht, maar we hebben gewoon wat weetjes over Noord-Korea op een rijtje gezet.

De officiële landstaal
De officiële landstaal van Noord-Korea is het Koreaans. Deze taal wordt ook gesproken in Zuid-Korea en in het aangrenzende deel van China. In totaal zijn er ongeveer 78 miljoen mensen over de hele wereld die Koreaans spreken. Dit zijn ook groepen in de voormalige Sovjet-Unie, de VS, Canada en Japan.
Het Koreaans heeft ook een eigen alfabet het Hangul. Ook worden er in het schrift tekens gebruikt. Dit zijn de zogenaamde Sino-Koreaanse karakters.        


Hoofdstad

De hoofdstad van Noord-Korea is Pyongyang. De stad ligt aan de rivier de Taedong in het zuidwesten van het land. Pyongyang is niet alleen de hoofdstad van Noord-Korea maar ook de regeringszetel. En met zijn ruim driemiljoen inwoners is het ook nog eens de grootste stad van Noord-Korea.

Ongeveer 2000 jaar geleden zijn de eerste nederzettingen aan de rivier gesticht. Toen werd de stad een hoofdstad in 497 van het koninkrijk Koguryo maar dat kwam in 668 ten val en Pyongyang verdween van de kaart. 250 jaar later werd de stad echter opnieuw gesticht en werd het de tweede hoofdstad van het rijk Koryo. Sindsdien is de stad blijven groeien. En na de tweede wereld oorlog werd de stad uitgeroepen tot hoofdstad van Noord-Korea.

Munteenheid
De munteenheid van Noord-Korea is de Noord-Koreaanse won. Het geld is te verkrijgen in brief en muntgeld. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 50 chon en 1 won. En er zijn briefjes van 1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 won. Eén won is honderd chon. Om een beeld te geven van de waarde van de won, één kilo rijst kost 50 won.
In Noord-Korea worden ook de dollar, de yuan, de yen en de euro gebruikt hoewel dat eigenlijk niet mag van de leiders. In Zuid-Korea wordt ook de won gebruikt, de Zuid-Koreaanse won.  
 

Volkslied     
Het volkslied van Noord-Korea is Aegukga. Wij hebben hier een filmpje van als het gezongen word. Ook hebben wij de Nederlandse vertaling.
Het opmerkelijke aan het volkslied is dat het alleen het land zo mooi beschrijft en niet de leiders hoewel die heel belangrijk zijn.

Hier een filmpje van het volkslied:
https://www.youtube.com/watch?v=dWWpm5wF1rk

 Vertaling

 Couplet 1

Laat de morgen schijnen over het zilver en goud van dit land,

Drie duizend ri vol met natuurlijke schoonheid.

Dit is mijn prachtige vaderland.

De glorie van wijze mensen

Opgevoed in een schitterende cultuur.

Met een vijf millennia lange geschiedenis.

Laten we onze lichaam en geest wijden,

Aan het voor eeuwig aanmoedigen van dit Korea.

        

Couplet 2

We omarmen de sfeer van het Baekdu gebergte,

Nestelen ons in de geest van de arbeid,

De sterke wil, verbonden met eerlijkheid,

Zal voortvloeien in de hele wereld!

Het land is ontstaan door de wil van de mensen,

En het verslaan van de golven met vernietigende kracht.

Laat ons dit Korea voor altijd bewonderen,

Onbeperkt rijk en sterk.

 





In deze zesde blog hebben wij het over Noord-Korea als vakantieland

Omdat Noord-Korea het meest afgeschermde land van de wereld is en er heel veel mensenrechten geschonden worden betekend het nog niet dat je er niet op vakantie kan gaan. Beter gezegd wil de leider van Noord-Korea heel graag dat er mensen komen om op vakantie te gaan. Hij heeft zelfs een nieuw ski park geopend. En je kan een rondreis maken door Noord-Korea langs alle mooie tempels en andere bezienswaardigheden. Er wordt gezegd dat Noord-Korea een heel fascinerend vakantieland is. En verder is er natuurlijk erg veel mooie natuur.

De Noord-Koreaanse trekpleisters
In Noord-Korea zijn veel verschillende bezienswaardigheden. Erg veel van deze bezienswaardigheden staan in het teken van de leiders van het land. Er zijn natuurlijk beelden van de leiders, er is een toren die in het teken staat van het bestuur van het land en er zijn grote reclameborden waarop de hoofden van de leiders te zien zijn. Maar uiteraard hebben niet alle trekpleisters met de leiders van Noord-Korea te maken, zo is er een meterslange afsluitdijk in de buurt van Nampho en er is natuurlijk de prachtige natuur.

Kortom Noord-Korea is een bezoekje waard!

   






Het einde van deze blog,

We hebben deze blog geschreven voor school. We hebben er veel van geleerd en we vonden het ook erg leuk om te doen. We hadden niet gedacht dat er zo’n verschil was in de wereld in mensenrechten. Dat ze niet normaal hun mening mogen geven en dat ze geen foto mogen maken waar niet het hele beeld van de Kim op staat. Wij zijn van sommige dingen best wel geschrokken en we zijn blij dat we gewoon hier in Nederland wonen! Dit was het einde van de blog en ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad.





1 opmerking: